Regelgeving voor drones
In de afgelopen jaren zijn drones steeds populairder geworden, en inmiddels kun je vele types aanschaffen voor hele behoorlijke prijzen. Het is enorm leuk speelgoed en het levert prachtige plaatjes op, maar helaas zijn de hobbyisten vaak niet op de hoogte van de strenge regelgeving. Dat is niet zo gek, want mijn ervaring is dat zelfs de informatie vanuit de overheid summier en vaak incompleet is. Opvallend, want de boetes zijn niet mals (tot wel € 7.800), je drone kan in beslag genomen worden en je kunt zelfs in de gevangenis belanden. Reden te meer om, als je een drone hebt of er een wilt aanschaffen, je research te doen. Met dit artikel wil ik je graag op weg helpen in de belangrijkste regels in Nederland.
Het is niet zozeer een regel maar wel gezond verstand: logischerwijs mag je niemand in gevaar brengen. Ik probeer altijd in mijn achterhoofd te houden wat er zou gebeuren als mijn drone ineens als een baksteen uit de lucht zou komen vallen. Recreatief mag je een drone tot 25 kilo naar een hoogte van maximaal 120 meter vliegen, en je wilt vanzelfsprekend niet dat die op iemands hoofd crasht. Los daarvan is het goed om je verzekeringen te controleren. De meeste verzekeringen dekken de schade die je met je drone aan personen of hun eigendommen toebrengt niet standaard.
Het lijkt een no-brainer: je mag niet in no-fly zones vliegen. Het probleem is niet zozeer dat mensen dat niet weten, het probleem is vaak dat ze niet weten waar deze zijn. Ook dat is niet zo gek, want zoals gezegd is de informatie vrij schaars. Over het algemeen bestaan no-fly zones uit zogenaamde CTR’s (controlled airspace) en bevinden ze zich in een radius van 15 zeemijl over en rond vliegvelden, helikopterplatformen (bijvoorbeeld ziekenhuizen) en bepaalde gebouwen (bijvoorbeeld het Koninklijk Paleis). Ook kunnen er tijdelijke no-fly zones worden ingesteld, bij bijvoorbeeld evenementen. Het is dus altijd belangrijk jezelf goed te informeren voor je gaat vliegen. Een kaart met permanente no-fly zones is hier te vinden.
Helaas eindigt het daar niet. Je mag ook niet vliegen boven aaneengesloten bebouwing, grote groepen mensen, industrieterreinen, havens, wegen met een snelheid boven 60 kilometer per uur, spoorwegen, waterwegen, kunstwerken, grote gebouwen en bruggen. Het is een veelgemaakte fout, maar je drone laten opstijgen vanuit je achtertuin is dus verboden.
Als je dat allemaal van je lijstje afstreept kom je waarschijnlijk vrij snel tot de conclusie dat je alleen in de natuur mag vliegen. Dat klopt… deels. Sommige natuurgebieden zijn aangemerkt als Natura 2000, waarin het verboden is om te vliegen om de de dieren te beschermen en hun rust te waarborgen. Een kaart, inclusief laagvliegzones waar je alleen samen met een spotter mag vliegen, is hier te vinden.
Los van waar je vliegt, gelden er ook regels voor wanneer je vliegt. Het is niet toegestaan om ‘s nachts of in slecht weer te vliegen, en je moet je drone altijd in het zicht houden. Nou zou ik je sowieso niet aanraden om in slecht weer te vliegen, want de kans is vrij groot dat je je machine beschadigt. Omdat het nogal duur speelgoed is zou ik je aanraden niet te vliegen boven 21 knopen wind, ofwel windkracht 5.
In het beperkte geval dat je verkeer tegenkomt, sta je aan de onderkant van de keten en zul je altijd voorrang moeten verlenen aan andere luchtvaartuigen. Als het gaat om drones onderling gelden dezelfde regels als op de openbare weg: de drone van rechts heeft voorrang.
Bovenop dit alles hebben drones tegenwoordig prachtige camera’s om haarscherpe foto’s en video’s mee te schieten. Daarmee ben je ook verplicht om je te houden aan de privacywetgeving. Een groot gedeelte hiervan wordt al ondervangen als je je houdt aan de regels waar je mag vliegen. Het is bijvoorbeeld verboden om boven aaneengesloten bebouwing te vliegen, dus je mag niet boven woonwijken komen. Zodoende wordt het al snel lastig iemand in zijn privé omgeving te filmen of te fotograferen. Maar, om misverstanden te voorkomen, is het belangrijk om te begrijpen dat iedere inbreuk in iemands persoonlijke ruimte, waarvan hij of zij redelijkerwijs mag verwachten dat het privé is, zelfs in het publieke domein, verboden is. Dat is nogal een wollige zin die aan interpretatie onderhevig is, maar desalniettemin goed om rekening mee te houden.
Ik kan me voorstellen dat wanneer je dit gelezen hebt je zo je bedenkingen hebt bij het aanschaffen van een drone. Ik garandeer je echter dat er voldoende plekken zijn om lekker te vliegen en mooi materiaal te schieten. Maar, ik zou je niet aanraden om er een te kopen als speeltje voor erbij, want er gaat nou eenmaal tijd en energie in zitten. Mocht je een drone nemen, dan zou ik je als eerste aanraden een goede plek te vinden en te beginnen op learning mode. Hiermee wordt de snelheid, afstand en hoogte van de drone beperkt zodat je bekend kan raken met zijn gedrag en hem niet direct de eerste keer aan puin vliegt. Als je dan comfortabel bent de controle, kun je die functie uitschakelen en helemaal los gaan…
(Bovenstaande regels gelden voor recreatieve vliegers. Voor commerciële inzet gelden er andere richtlijnen en zijn er vaak vergunningen nodig om te vliegen en/of op te nemen.)