Knallen met copy

Gepubliceerd door Sander op

Copy is kunst, daarom bestaan er copywriters. Als kleine ondernemer heb je alleen niet altijd de middelen om een copywriter in te huren en zul je het soms zelf moeten doen. Of je nou een taalvirtuoos bent of niet, er zijn een aantal basisregels om je op weg te helpen in de wereld van de digitale kopij. Ik help je daar natuurlijk graag bij.

1. Taal- en spelfouten

Het klinkt als een open deur en dat is het ook, maar het gaat nou eenmaal bijzonder vaak fout. Taal- en spelfouten zijn natuurlijk not done, dus zet je spellingschecker aan en lees, lees, lees! Ik heb er zelf de gewoonte van gemaakt om mijn teksten minimaal vier keer na te lezen. En als je even niet weet hoe je een woord precies spelt of wat de grammaticale regels zijn, zoek het dan gewoon op. Hoort er bijvoorbeeld wel of niet een spatie tussen het euroteken en het bedrag? Ik kan me voorstellen dat dat geen parate kennis is. Goede sites om dit soort dingen op te zoeken zijn taaladvies.net en onzetaal.nl. Het antwoord is overigens geen spatie.

2. De eerste zin

De eerste klap is een daalder waard en dat geldt zeker ook voor copy. De eerste zin of headline is essentieel om mensen te triggeren om door te lezen. Vooral op social media wordt er vaak gescand en moet je de lezer weten te pakken tussen een enorme hoeveelheid berichten, dus moet die eerste zin raak zijn. Voor emails is het zo mogelijk nóg belangrijker, want daar bepaalt je onderwerp direct de mate waarin je bericht geopend wordt. Over het algemeen geldt voor subject lines een maximum van 9 woorden en 1 emoji. Daarbuiten is het verstandig om het belangrijkste van de zin vooraan te zetten, dit lezen mensen immers het eerst!

3. Je verkoopt géén product

Het is misschien wel de kern van marketing: snappen dat je eigenlijk geen product of dienst verkoopt. Je verkoopt een oplossing voor een “probleem”. Schrijf daarom vanuit de behoefte van de consument, niet vanuit jezelf, en wees niet te letterlijk. Gebruik beeldspraak om de lezer te blijven boeien en probeer om niet te vaak hetzelfde woord te gebruiken, dat maakt het lezen erg onprettig. Alternatieve woorden zijn gemakkelijk te vinden op synoniemen.net (Nederlands) of thesaurus.com (Engels).

4. Witregels

In principe wil je je teksten zo kort mogelijk houden. Tenzij je natuurlijk zoals ik nu een blog schrijf en hoopt dat mensen er echt even voor gaan zitten. Voor social media zou ik je adviseren je te beperken tot 3 of 4 regels, want niemand zit te wachten op een heel verhaal. Moet je onverhoopt toch meer informatie kwijt, paragrafeer dat dan netjes. Deel het op in logische stukken gescheiden door een witregel. Gebruik geen witregels tussen losse zinnen, en voorkom dat je ‘enkele’ enters gebruikt (dwz. alleen de zin naar de volgende regel zet, zonder witregel) daar je doorgaans geen mogelijkheid tot inspringing hebt.

5. Leestekens

Leestekens zijn je beste vriend. Ze bepalen niet alleen hoe prettig het is om een tekst te lezen, ze kunnen ook een direct verschil maken in wat er staat. Het aloude voorbeeld van het verschil tussen “Let’s eat, grandpa” en “Let’s eat grandpa” illustreert dit perfect. In het eerste geval wordt er verzocht gezellig te gaan eten, in het tweede geval is er sprake van kannibalisme. Gebruik leestekens om je teksten een natuurlijk verloop te geven en nadruk te leggen daar waar nodig, maar overdrijf het niet. Eén uitroepteken is echt genoeg, je hoeft er niet drie achter elkaar te zetten. Los van het feit dat dat hinderlijk leest, wordt het door spamfilters ook vaak gezien als spam.

6. Emoji / Emoticons

Emoji’s zijn leuk, maar ze kunnen de perceptie van je tekst ook negatief beïnvloeden. Onthoud dat je een serieus bedrijf bent en geen limonadekraampje van een 9-jarige. Beperk het gebruik van emoticons tot functioneel, zet ze niet tussen zinnen in een paragraaf en wat je ook doet vervang geen (halve) woorden in zinnen door een emoji. Ja, er zit enige frustratie hier. Emoji’s werken na headlines, aan het einde van paragrafen of eventueel als opsomming. Less is definitely more!

Last but not least: social media is géén direct sales kanaal. Je bevind je in het sociale domein van de consument, en die volgt jou niet voor je reclame. Natuurlijk kun je er af en toe eens een stevige commerciële boodschap ingooien maar probeer het over het algemeen subtiel en inspirerend te houden. Bouw je merk, neem je tijd, dan komt de rest vanzelf. Succes met schrijven en happy hunting!

Heb je meer advies nodig? Neem dan contact met me op!