Communiceren tijdens de Coronacrisis

Gepubliceerd door Sander op

In een kleine week heeft het Coronavirus ook Nederland in zijn greep genomen. Mensen blijven thuis, hamsteren en er is hier en daar lichte paniek. We mogen inmiddels wel spreken van maatschappelijke ontwrichting en dat de economie rake klappen gaat krijgen is zeker. Deze situatie zorgt er ook voor dat de bestaande communicatieplannen de prullenbak in kunnen, of op zijn minst moeten worden herzien. En als je een beetje om je heen hebt gekeken de afgelopen dagen, gaat dat niet iedereen even goed af. Dus hier wat tips & tricks voor het communiceren – en adverteren – tijdens de Coronacrisis.

Wees begripvol

Waar je normaal keihard je best doet om boven het maaiveld uit te komen en de aandacht te krijgen, adviseer ik in deze om de commerciële boodschappen te matigen. Like it or not: je bent even niet zo belangrijk. Mensen geven hun geld momenteel uit aan primaire levensbehoeften en als je niet in die categorie valt ben je dus niet relevant. Dat is eng, want de dalende verkoop zorgt er waarschijnlijk voor dat je juist méér wilt doen, maar het maakt je merk opdringerig, egoïstisch en onsympathiek.

Zorg dat je snapt wat er gebeurd in de wereld. Wees subtiel, inspireer en verbind. Daarbij hoef je heus niet iedere keer het virus te benoemen, maar doe ook vooral niet alsof de wereld alleen om jou draait. Dat zou ik overigens altijd afraden, maar nu des te meer.

Pas op met humor

Humor is een krachtige tool en kan ook helpen relativeren. Het is niet voor niets dat de Corona memes je nu om de oren vliegen. Als merk moet je hier echter een stuk voorzichtiger mee zijn. Grappen maken over Corona is wat mij betreft een no go, en ik zou adviseren de toon sowieso een beetje te matigen. Het is simpelweg niet de tijd om de lolbroek uit te gaan hangen.

Denk na over je winacties

Dit klinkt als een no-brainer, maar zojuist zag ik nog een promo van Lay’s voorbij komen waarbij ik een reis naar Thailand kon winnen. Ik hoef hopelijk niet uit te leggen dat dat in deze periode geen hele beste zet is. Ik wil niet zeggen dat je helemaal geen winacties moet doen, want mensen vinden het leuk en het is online makkelijk te realiseren, maar denk eerst even na. Reisjes weggeven is nu op zijn zachtst gezegd onhandig.

Mik op online

Het koopgedrag is de afgelopen dagen drastisch veranderd. Mensen blijven thuis en dus zijn winkelstraten leger. En dat niet alleen: mensen houden vooral de hand op de knip voor ‘luxe’ goederen. Of je je winkel dicht moet gooien kun je alleen zelf bepalen, maar blijf je ROI in de gaten houden. Mijn advies is sowieso om je online kanalen te optimaliseren en ervoor te zorgen dat je daar niets mis loopt. Het is goedkoper dan je fysieke winkel en de kans is groter dat je er nog iets uithaalt.

Review je advertentiestrategie

De mindset van de consument is momenteel anders dan normaal, en dus is de kans aanwezig dat je – vaak doorlopende – advertentiestrategie niet meer hetzelfde resultaat oplevert als voorheen. Het hele doel van adverteren is natuurlijk dat je er meer aan verdient dan dat je erin stopt, maar als mensen even niet geïnteresseerd zijn in je goederen of diensten heeft dat geen zin en ben je gewoon geld aan het weggooien. Bekijk je campagnes zorgvuldig, analyseer wat nog werkt en niet meer werkt, en onderneem daarop actie. Dat kan bijvoorbeeld door budgetten te verplaatsen, of door sommige campagnes (tijdelijk) stop te zetten.

Geen paniek, ook geen business as usual

Vooral het midden- en kleinbedrijf gaat klappen krijgen door de Coronacrisis. Dat klinkt dramatisch (en is het ook een beetje), maar er is nog geen reden tot paniek. Het is echter ook belangrijk om te begrijpen dat het geen business as usual is en dat er (soms harde) beslissingen gemaakt moeten worden. Het is nu nóg belangrijker om je doen en laten onder een vergrootglas te leggen en te snappen hoe je in deze situatie efficiënt kunt opereren en communiceren. Ik wens je veel wijsheid toe, en als je iemand nodig hebt om je door deze complexe tijd te loodsen bel of mail me gerust.