8 tips voor succesvolle social copy

Gepubliceerd door Sander op

Copywriten is een kunst, helemaal voor social media. En ondanks dat ik altijd zou adviseren om een copywriter in te huren snap ik ook wel dat dat niet altijd tot de financiële mogelijkheden behoort. Dus daarom hieronder een aantal basisregels en tips om je eigen copy te verbeteren.

1. Voorkom taal en spelfouten

Ik weet het, het klinkt als een open deur intrappen, maar scroll even door je social feed heen en je realiseert je al snel hoe slecht het gesteld is met de Nederlandse taal. Als particulier is dat tot daar aan toe, maar als merk kan het écht niet. Tuurlijk, foutjes zijn menselijk, maar lees je tekst altijd even na en gebruik desgewenst een spellingschecker. Schrijf je in het Engels? Dan kan ik je Grammarly aanraden.

2. Gebruik leestekens, maar overdrijf niet

Leestekens bestaan met een reden. Zoals het woord al min of meer aangeeft zijn het tekens die ons helpen met lezen, zoals bijvoorbeeld een komma wordt gebruikt voor een natuurlijke pauze in een zin. Gebruik ze daar ook voor. Lees je tekst voor jezelf even hardop voor, zodat je weet of hij ‘loopt’. Je hoeft echter niet te overdrijven, één uitroepteken of vraagteken achter een zin is meer dan genoeg.

3. Keep it short

We hebben nog wel eens de neiging om te denken dat iedereen ons zó interessant vindt dat ze wel even rustig gaan zitten lezen. Niets is echter minder waar. Social is en blijft een razendsnel medium waar mensen vooral doorheen scannen. Hou het kort en to the point, snij eruit wat niet absoluut nodig is. Ik hanteer zelf altijd de vuistregel van maximaal 3 regels tekst.

4. Schrijf customer first

Zoals ik voor zoveel dingen predik dat je moet nadenken over wat je klant wilt in plaats van wat jij wilt, geldt dat ook hier. Jij kunt alleen vertellen wat je wilt als je iets schrijft wat de ontvanger wil lezen. (Zo. Die mag op een tegeltje.) Omdat teksten vaak worden afgebroken zie je dat wat de zender wil vertellen vaak noodgedwongen in het begin van de tekst wordt gepropt, met als gevolg dat de boodschap veel te plat en saai wordt. Nergens voor nodig. Schrijf uitnodigend, warm je ontvanger op, zorg dat ze door willen lezen. Daar hoef je echt geen lappen tekst aan te wijden, maar denk erom: het gaat om hen, niet om jou.

5. Pas op herhaling

Zeker bij korte stukjes tekst is het heel vervelend als hetzelfde woord steeds terugkomt, helemaal in opeenvolgende zinnen. Het maakt je tekst staccato en onprettig om te lezen. Je kunt er helaas niet altijd aan ontkomen, maar probeer waar mogelijk synoniemen te gebruiken. Copywriters hebben vaak een uitgebreid vocabulaire, maar voor de normale sterveling bestaan er natuurlijk ook websites. In het Nederlands heb je synoniemen.net en voor Engels thesaurus.com.

6. Laat iets aan de verbeelding over

Wat je regelmatig ziet gebeuren is dat er een afbeelding geplaatst wordt en dat de copy erbij simpelweg een beschrijving is van wat er te zien is. Niet alleen is dat dubbele en dus onnodige informatie, het laat ook niks aan de fantasie van de ontvanger over, en juist dát is wat een post prikkelend maakt en ervoor zorgt dat iemand verder leest. Zorg ervoor dat beeld en tekst elkaar aanvullen en maak het niet te letterlijk, stimuleer dat mensen ook een beetje moeten nadenken, maar pas op met het overschatten van je publiek.

7. Rustig aan met emoticons

Jaja, emoticons zijn leuk, en ze kunnen ook erg functioneel zijn als ze goed gebruikt worden. Ze trekken zonder meer aandacht en kunnen een tekst absoluut opleuken en ondersteunen. Helaas slaan we soms een beetje door met het gebruik van deze icoontjes, en dan wordt het irritant en onprofessioneel. Allereerst: denk even na over de relevantie. Het moet wat toevoegen. Soms lees je een tekst over walvissen en staat er ineens een emoticon van een gebakken ei. Niemand weet waarom. Daarnaast zou ik adviseren om emoticons alleen aan het einde van alinea’s en teksten te gebruiken, niet midden in zinnen of paragrafen, want ze verpesten de leesbaarheid van je tekst. Maar boven alles: gebruik emoticons met mate.

8. Vind je stijl en hou je eraan

De schrijfstijl op je sociale netwerken is een belangrijk onderdeel van je merkbeleving, onderschat dat niet. Vind een stijl die bij je past en zorg voor continuïteit. Wees kritisch op wat je online zet. Leg zonodig de tone of voice vast in een document en hou al je posts er tegenaan.

Deze tips zijn er om je op weg te helpen, maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen afhankelijk van de situatie of het doel van de post. Uiteindelijk is copywriten een vak met een reden. De basis van alles is echter om het netjes te houden, dan ben je al een heel eind. En mocht je nou klaar zijn voor het volgende level en op zoek zijn naar een creatieve copywriter, help ik je natuurlijk graag.