Tien tranentrekkers

Gepubliceerd door Sander op

Huilen wordt vaak, helemaal door mannen, gezien als iets zwaks. Ik ben het daar niet mee eens. Huilen is een volstrekt normale, gezonde emotie in mijn ogen. Een belangrijke uitlaatklep. Zeker in deze onvoorspelbare tijd vind ik er niets mis mee om eens een goed potje te janken. Het lucht op, het ontspant, en dat gun ik iedereen. Dus vandaar deze blog, een verzameling van tien tranentrekkers die je gegarandeerd waterlanders bezorgen. Als je ze allemaal gezien hebt en je een doos tissues hebt weggewerkt voel je je als herboren, dat beloof ik je.

1. Butterfly Kisses

Ik denk dat ik weinig ergere dingen kan voorstellen dan dat (een van) je ouders er niet bij is op de belangrijkste dag van je leven. In deze wedding video zingt de broer van bruid Andrea (niet onverdienstelijk) het prachtige ‘Butterfly Kisses’ van Bob Carlisle. Voor haar, en voor hun vader die er niet meer is. “Dad would feel like he’s losing his little girl”… als dit je niet raakt heb je serieus een harttransplantatie nodig.

2. Terwijl jullie nog bij me zijn

Ik ben niet per se een Ali B fan, maar dit deed me wat. Het is een fragment uit De Wereld Draait Door, opgenomen in 2015. Ineens is de stoere knuffelmarokkaan en begenadigd ondernemer ook gewoon een vader met een klein hartje. Oprecht, authentiek, gemeend. Werkelijk prachtig.

3. Papa

“Papa” van Stef Bos is wellicht het mooiste Nederlandstalige nummer dat ooit geschreven is. En hoe cliché het ook mag klinken, het grijpt me iedere keer weer. Mijn ouders zijn mijn alles, mijn vader is mijn held. Ik ben er trots op dat ik zijn trekken soms in mezelf herken. Dus bij deze waanzinnig mooie uitvoering van Marcel Veenendaal tijdens De Vrienden van Amstel Live 2017 hou ik het zelden droog.

4. Geen kind meer

Ik ben nu 35 en heb best het een en ander van het leven gezien. Toch blijf je, op een vreemde manier, altijd kind. Maar tegelijkertijd groeit het besef dat dat eindig is. Ergens in de toekomst ben je geen kind meer. Ooit verlies je je moeder. Cue Karin Bloemen, met dit prachtige doch heftige nummer.

5. Heimkommen

Ik heb al eens eerder een volledige blog over deze commercial geschreven, en ik stop hem hier ook gewoon in omdat het mijns inziens de mooiste reclame is die ooit gemaakt is. Het is een staaltje vakwerk dat me trots maakt om een marketeer te zijn, ook al is het niet van mij. Er wordt een hoop troep op TV geslingerd, en ik kan alleen maar hopen dat de ‘creatieve’ meneertjes bij de bureaus hier eens voorbeeld aan gaan nemen. EDEKA’s Heimkommen is right in the feels.

6. Piece by piece

Huilen omdat iemand anders huilt, succes gegarandeerd. Kelly Clarkson trad in het allerlaatste seizoen van American Idol op met het toch al prachtige Piece by Piece, en het persoonlijke verhaal raakt de hoogzwangere zangeres duidelijk. En dat raakt mij dan weer. Het idee dat iemand dat door moet maken, dat er zulke mannen bestaan. Ze slaat zich er wel geweldig doorheen, en dat leverde dit bijzondere filmpje op.

7. Lieve Marianne

Het is de laatste Evers Staat Op. Peter Heerschop schuift nog één keer aan voor zijn column Lieve Marianne, ditmaal vergezeld door Marianne (Timmer) zelf. Peter is een fenomenaal verteller, ik luisterde graag naar hem en deze laatste is een kunstwerk. Een staaltje woordtovenarij van heb ik jou daar. Maar los daarvan is het ook inhoudelijk prachtig, een ode aan ‘zijn’ team. Wat me echt raakt is als hij vertelt dat hij 17 jaar iedere dag bezig is geweest. Een belangrijk deel van zijn leven. Ik herken dat. Ergens je ziel en zaligheid in stoppen en dan afscheid moeten nemen valt zwaar. Het is een serieus mooi stukje radio, op beeld gevangen.

8. Stealing can be forgiven

De mooiste commercials komen lang niet altijd uit Amerika, laat staan uit Nederland. Dit pareltje komt bijvoorbeeld uit Thailand en is van de telecomaanbieder True Move H. Het is in mijn ogen een filmisch meesterstukje van 3 minuten, dat niet gaat om hypercommercieel prijzen schreeuwen, maar om een emotie te laten vallen. En daarin slagen ze met vlag en wimpel. Deze blijft wel even hangen.

9. De helft van mij

Dit fragment komt uit De Beste Zangers van Nederland, nog voor het razend populair werd. Angela Groothuizen zingt ‘De helft van mij’ voor Bastiaan Ragas, die het nummer samen met Veldhuis & Kemper schreef over de omgangsregeling met zijn zoontje na zijn scheiding. Ik heb het nooit meegemaakt en ik hoop het ook nooit mee te maken, maar hij komt wel hard binnen. IJzersterke tekst, prachtig uitgevoerd. Ik voel ‘m.

10. Just give me a reason

Oké dit is een persoonlijke tranentrekker, dat geef ik ruiterlijk toe. Het is wat mij betreft de ultieme breakup song. En ondanks dat dat al even geleden is, is het nog steeds een nummer dat ik slecht trek, maar wel enorm lekker is om even een goed potje bij te grienen. Instantly terug naar dat gevoel, het is naar en mooi tegelijk.

Lekker he, even alles eruit laten? Gewoon doen ook. Voel je niet bezwaard, er is niets ergers dan emoties opkroppen. Ik hoop dat je je opgelucht voelt, of dat je de inspiratie en kracht hebt gevonden om je eigen uitlaatklep te vinden. Soms zijn dingen nou eenmaal niet leuk, en daar is niets mis mee.