Politiek versus resultaat
Wij Nederlanders zijn enorm goed in polderen, ook op de werkvloer. Het zit in onze natuur om te overleggen en te onderhandelen, en vooral iedereen tevreden te houden. We zien dat als iets positiefs, maar de vraag is of dat eigenlijk wel altijd zo is. Natuurlijk, als je een goed team hebt met mensen die elkaar aanvullen dan is dat fantastisch, maar veel vaker willen mensen gewoon hun plasje kunnen doen en moeten ze betrokken worden uit een politiek oogpunt. Het heeft meer te maken met ego dan met toegevoegde waarde. Vervolgens worden er allerlei concessies gedaan en uiteindelijk blijft er maar een fractie over van wat ooit een uitstekend idee was. Weg resultaat.
Ik heb het in mijn carrière regelmatig meegemaakt dat goede plannen, niet alleen mijn eigen, werden uitgekleed of zelfs geschrapt omdat iemand zich niet (op tijd) betrokken voelde. Het gaat dan niet meer om praktische bezwaren, maar om een gekrenkt ego. Het resultaat lijdt onder een persoonlijk gevoel van hiërarchie, iemands drang om het alfa-mannetje (of vrouwtje) te zijn en zich te laten gelden.
Wanneer ik een goed creatief idee heb, en ik denk dat dat voor veel creatieven geldt, dan is het een soort kindje. Je verwekt het, je laat het groeien en je beschermt het. Over alles is nagedacht, en je weet precies wat het moet gaan doen. Een goed creatief idee is immers resultaatgericht. Als iemand dat verpest doet het oprecht pijn. Dat plan waar je zo hard aan hebt gewerkt zie je afbrokkelen doordat mensen per sé iets te zeggen moeten hebben, niet omdat ze het resultaat willen verbeteren. Een volkomen verkeerd motief en een enorme buzzkill, op het respectloze af.
Mijn filosofie is dat het resultaat altijd het belangrijkste is, dus dat hoor je ten alle tijden te beschermen. Polderen om ervoor te zorgen dat mensen zich niet gepasseerd voelen, en daarmee een minder resultaat accepteren, is nooit een goed idee. Dat is wellicht niet politiek correct en misschien zelfs wel onaardig, maar uiteindelijk wordt je door je klant of baas betaald voor dat resultaat, niet om iedereen te vriend te houden. Dat betekent niet dat je niet kunt samenwerken en alles alleen moet doen, maar dat je selectief moet zijn in wie je wanneer betrekt en duidelijk moet zijn in wie wat te zeggen heeft. Werk je idee uit, zoek mensen om je heen die het idee versterken, en informeer de rest op een ‘for your information’ basis. Je hebt het recht om jouw idee, jouw intellectuele eigendom, te beschermen. Het is immers jouw verantwoordelijkheid. En als je denkt dat je niet meer aan je eigen standaard kunt voldoen, doe het dan gewoon niet. Als jouw naam er aan verbonden is, moet je erachter staan. Anders lieg je niet alleen tegen je klant of baas, maar vooral ook tegen jezelf.