Ode aan de stagiair

Gepubliceerd door Sander op

Ik heb mazzel gehad. Ik liep mijn beide stages voor hetzelfde bedrijf, en ik werd altijd gezien als een volwaardig medewerker. Ik werkte mee aan award winnende projecten, ik mocht leren, ik mocht fouten maken, en boven alles: ik mocht ook mijn kennis en ideeën delen. Dat is minder normaal dan je wellicht denkt, want ik weet nog steeds de horrorverhalen van studiegenoten die weken bezig waren met koffie halen, en eigenlijk niets anders waren dan een goedkope kantoorslaaf. En die verhalen hoor ik vandaag de dag helaas nog steeds.

We zijn inmiddels wat jaren verder en nu mag ik met stagiairs werken. Ik geniet ervan, ze zijn stuk voor stuk fantastisch. Natuurlijk, het is leuk om je kennis over te dragen, maar het is nog veel leuker om te luisteren naar frisse, creatieve en onbevangen ideeën van mensen die nog niet vastgeroest zitten in een bepaald denkpatroon. Op mijn beurt leer ik daar weer veel van. En, ze hebben een verbod om koffie voor me te halen.

Ik wil graag een lans breken voor de stagiair, voor die hardwerkende student die zijn ziel en zaligheid voor een hongerloontje ter beschikking stelt aan jouw bedrijf, aan jouw dromen. Koester ze, stimuleer ze, zorg dat ze het beste uit zichzelf halen. Ze zijn op de hoogte van de nieuwste dingen en brengen een berg kennis van onschatbare waarde mee. Deel je ervaring, maar wees ook vooral niet bang om zelf te leren.

Ik zou iedereen die dit leest op willen roepen om een ‘je mag geen koffie voor me halen’ regel in te voeren. Je sleept je eigen luie pens maar even naar de automaat. Zie je stagiair voor vol aan, en ik beloof je, daar krijg je heel veel voor terug.