Geven en nemen: de kunst van het ondernemen

Gepubliceerd door Sander op

Toen ik Hairtrigger begon wilde ik weg uit de slangenkuil van de corporate wereld. Ik wilde het anders doen. Hairtrigger moest gaan over eerlijkheid, passie en mensen helpen hun dromen na te jagen, niet over spelletjes spelen om er zelf beter van te worden. Dat klinkt wellicht naïef, maar het voelde goed en zo wilde ik ondernemen, simpelweg omdat dat me gelukkig maakt. Mijn doel is altijd geweest om er niet noodzakelijk rijk, maar vooral gelukkig van te worden. En dat zal altijd zo zijn.

Waar ik gelukkig van word? Andermans succes. Ik vind het prachtig om te zien hoe anderen groeien en mooie resultaten behalen in de wetenschap dat ik daar aan bij heb mogen dragen. In zekere zin is hun succes mijn succes, en dat geeft enorm veel voldoening. Het is een intrinsieke drive om mensen en merken te helpen waar ik kan, en dat zie ik als een krachtige kernwaarde van mij als ondernemer.

Ik hou van geven. De dankbaarheid die je terug krijgt als je meer geeft dan je neemt is in zekere zin onbetaalbaar. Een gelukkig gevoel is niet te koop. Toch vraag ik me weleens af of ik niet te lief ben om een écht succesvolle ondernemer te worden. De balans van geven en nemen is vooral gebaseerd op vertrouwen en elkaar wat gunnen: het moet wel twee kanten op werken. Een puur financiële transactie is natuurlijk veel zakelijker… en veel makkelijker.

Moet ik dan die filosofie veranderen? Nee. Ik wil niet geloven dat ondernemen betekent dat ik de harde zakenman uit moet hangen, hoezeer dat op zijn tijd ook leuk en nodig is. Het is heel simpel gewoon niet hoe ik ben. Zoals ik zo vaak gepredikt heb: waarde zit niet alleen in geld en uren. Het zit in mogelijkheden en dingen delen: netwerken, exposure, resources, plezier, leren, creativiteit, en ga zo maar door. Niet iedere transactie hoeft financieel en contractueel bepaald te zijn, het gaat soms om gunnen. Dat kan zomaar eens meer waard zijn dan een betaald factuurtje. En zoals dat voor mij geldt, geldt dat ook voor anderen. Als we elkaar daarin kunnen helpen moeten we dat doen, daar wordt iedereen beter van. Dát is wat ik geloof.

Deel je deze filosofie? Neem eens contact op, wie weet kunnen we samenwerken!