De psychologie van kleur
In kleinere en beginnende organisaties wordt de kleur van een merk vaak gekozen omdat iemand het toevallig mooi vindt. Doorgaans is het de favoriete kleur van de eigenaar. Het is een subjectieve keuze, een gevoelskwestie. Dat het overgrote deel van de merken die je ziet blauw zijn is dan ook geen wonder, het is simpelweg de meest populaire kleur. Of het verstandig is om je onderbuikgevoel te laten leiden bij de kleurkeuze van je merk is echter de vraag, want er zit wel degelijk wetenschap achter. Kleuren roepen namelijk emoties op en zijn het eerste wat iemand van jouw merk onthoudt. Sterker nog: 90% van de snelle beslissingen wordt gemaakt op basis van kleur. Reden te meer om te snappen wat die kleuren met je merk doen.
Hieronder geef ik je een klein overzicht van welke kleuren met welk gevoel geassocieerd worden:
Rood
Energiek
Passievol
Moedig
Opwindend
Attentie
Oranje
Optimistisch
Onafhankelijk
Avontuurlijk
Creatief
Leuk
Geel
Enthousiast
Kansrijk
Spontaan
Gelukkig
Positief
Lichtgroen
Groei
Harmonieus
Vruchtbaar
Vriendelijk
Betrouwbaar
Donkergroen
Veilig
Harmonieus
Stabiel
Gebalanceerd
Betrouwbaar
Lichtblauw
Vrij
Wijs
Plezierig
Betrouwbaar
Expressief
Donkerblauw
Vertrouwd
Verantwoordelijk
Eerlijk
Loyaal
Veilig
Paars
Fantasierijk
Spiritueel
Meelevend
Gevoelig
Mysterieus
Roze
Meelevend
Liefdevol
Speels
Onvolwassen
Bewonderend
Bruin
Betrouwbaar
Stabiel
Eerlijk
Comfortabel
Natuurlijk
Grijs
Neutraal
Praktisch
Conservatief
Formeel
Stil
Zwart
Kracht
Controle
Autoriteit
Gedisciplineerd
Elegant
Wanneer je om je heen kijkt naar de grote merken zie je dit goed terug. Denk maar eens aan het blauw van Facebook, het paars van Hallmark of het groen van Starbucks. Er is heel goed nagedacht over welke kleur hun merk representeert en wat voor gevoel dat bij de klant of de gebruiker opwekt.
Natuurlijk is dit slechts de basis, en kun je nog eindeloos de diepte in gaan over tinten en verzadiging. Begrijpen dat kleur een functie heeft en de perceptie van je merk en daarmee je bedrijfsresultaat beïnvloedt is wat mij betreft echter al een belangrijke stap. De kleur van je merk zou geen gevoelskwestie moeten zijn, maar een bewuste weloverwogen keuze.
Mocht ik je kunnen helpen met het (opnieuw) inkleuren van je merk, neem dan contact met me op!